Resatillkina

Besök Mittens Rike

Resetips innan du åker

Alla har nog hört talas om Kina, det är ett ganska känt land. Folk brukar veta att det är det landet med mest befolkning och att nudlar är goda. Men bortsett från det så vet man inte mycket mer, så det kan bli lite svårt om man ska resa till Kina och det är dem enda sakerna du vet om landet.
För att du ska ha den bästa upplevelsen som det går så är det bäst att du läser resetipsen här nere:

Språken. Kina har ett stort språk och det språket är Mandarin, men alla i Kina pratar inte Mandarin, det finns flera hundratals språk så var förberedd på att alla kanske inte pratar det språket som du förväntade dig.
Men det ändrar inte på faktumet att Mandarin är det största språket och därav det mest användbara, speciellt i västra och nordvästra delarna. Men även stortstäderna och städerna runtomkring.
Majoriteten av folket i Kina kan inte prata engelska lika bra som i t.e.x Sverige eller Holland, det betyder att det kan bli lite svårt med kommunikation. Men om du vill prata med någon på engelska av vilken anledning som helst, så är det bäst att hitta tonåringar som är mellan 15-19, de brukar kunna bra engelska jämfört med sina föräldrar.
De flesta av dem skulle även vara jätteglada med att hjälpa dig, det betyder att de kan få chansen att prata på engelska, öva språket liksom.

Men det är inte alltid man hittar en person som kan engelska, det kan vara svårt, speciellt om det är mitt på dagen då de flesta tonåringar är i sina klassrum och läser böcker. Då är det mindre chans att människor kan prata engelska eftersom de flesta som kunde språket var som sagt tonåringar.
Då är det bra att ha en ordbok, engelska till mandarin, ha gärna mer än eftersom vissa ord kanske inte är med. Eller att de använder en annan variant av ordet som personen från det specifika områden inte förstår. T.e.x om en ordbok använder ett ord som folk i Peking använder, då finns det en chans att de i Shanghai använder ett annat ord.
Det är även bra om man laddar ner massor av översättningsappar som Google Translate, fast ibland kan det vara svårt att använda de eftersom man inte alltid har internet. Då är det bäst att man skaffar en app som är tillgänglig utan internet.
Men ibland blir översättningen fel.

Så det är nog bäst att ha en kombination av appar ifall en person inte kan engelska. 1-2 ordböcker och några appar.

Resgrupper är väldigt bra att ha och kan vara ett väldigt bra sätt att se fina delar av Kina och att hitta souvenirshops. Men när man går utan någon guide så kan man se saker snabbare och på sitt eget sätt. Om man t.e.x gillar att stanna på ett ställe i 2 timmar så kan man göra det och om man gillar att gå runt hela tiden så har man möjligheten till att göra det med, man har inte den friheten med en guide och en resgrupp. Men om du ska vara ensam så måste du vara förberedd eftersom du är en utlänning i ett land som lika gärna kunde vara en annan värld. Du kommer även inte heller att se lika många fina delar eller turistattraktioner eftersom de brukar vara begränsade till företag, så endast reseföretag har behörigheten att åka till dem platserna.
Men fördelen med att gå själv är ju friheten såklart, men bortsett från det så kan du även se det riktiga Kina. Vad kineserna brukar göra själva, för de allra flesta brukar ju inte åka till turistattraktioner, därför så kan du uppleva Kina på ett mer kinesiskt sätt.

Men om du ska utforska staden eller områden så är det bäst att du köper en guidebok eller kartor. Ta aldrig emot turistkartor från kinesiska företag/personer, de som är gratis brukar inte vara bra. Antingen är skalan fel eller så är inte vissa namn på gatorna där, de brukar även ha reklam och sådant.
Men kartan visar även västerländska nöjesplatser, cafén och restuaranger. Även om maten är kinesisk så brukar den inte vara ”äkta” kinesisk mat om man ska säga så.

Kinesiska restauranger med många utlänningar (icke kineser) är nog aldrig äkta. De brukar även vara för dyra för maten de säljer. Många resgrupper från alla möjliga platser brukar besöka de här restaurangerna. Restaurangerna ändrar på recepten eftersom de inte är västerländska nog, eller att folk från västvärlden inte skulle gilla dem.
De restuarangerna du borde gå till är de turister inte brukar vara. De restaurangerna som brukar ha två menyer, en på mandarin och dålig engelska med roliga översättningar, det brukar därför också finnas bilder på den engelska menyn.
När du går in i restaurangen och de automatiskt ger dig en meny på engelska, så är det alltid bäst att fråga efter två. En på mandarin och engelska såklart. För ibland kan sakerna kosta mer på engelska eftersom bara turister läser det och inte brukar argumentera mot ägaren när det gäller priser. Men om du har den kinesiska menyn så kommer de att ta betalt för det kinesiska priset, om priserna är annorlunda.
Men om de inte ger dig den kinesiska menyn så är det stor chans att det kostar mer på den engelska, då borde du gå direkt, och drick inget te som är ”gratis”.

En annan viktig restuarangetikett i Kina är att inte ge dem dricks, iallafall inte om du är i en äkta kinesisk restaurang, de som har många turister brukar vara mer vana med västerländsk kultur och ser inte dricks som något dåligt.
Men allmänt så ska man inte ge dricks, för de ser det som något dåligt, ungefär som att man behöver dem extra pengarna eftersom man ser fattig ut eller något sådant. Samma sak gäller taxiförare eller något liknande.

Akta dig för människor som försöker lura dig. Många som kommer fram till dig utan att ni har haft någon kommunikation innan kan försöka lura dig in i något. Allt du behöver göra är att inte lyssna på dem hur bra det de säger låter än låter. Se upp för ficktjuvar vid bussar och andra ställen som brukar ha många personer i ett litet område.
Allmänt sätt så är Kina ett väldigt säkert land, men det finns fortfarande ficktjuvar och liknande.

Det var nog de viktigaste sakern du borde veta innan du reser till Kina, såklart så finns det otroligt mycket mer men med den här informationen så kan du klara dig väldigt bra!