Categories
Uncategorized

KINA OCH SVERIGE HAR ALLTID VARIT BRA HANDELSPARTNERS

Kina har alltid varit ett väldigt avlägset land resemässigt för människor som bor i Sverige. Trots avståndet har ändå Sverige och Kina haft handelsavtal. Det är ingen hemlighet att svenska fartyg och skepp har satt sina segel mot Kina sen många år tillbaka. Ett skepp som är världskänt och som gick några turer mellan Sverige och Kina är Götheborg. På den tiden kunde man välja att hyra container och lasta ombord fylld med varor.

Totalt blev det tre stycken resor till Kina innan skeppet oturligt nog gick på grund med endast 900 meter kvar till hamnen i Göteborg. Då hade skeppet haft en handelsresa på över 30 månader och som tur var kunde mycket av importen man tagit med sig fraktas i land. Från Kina hade skeppet med sig te, kryddor, siden och porslin. Allting förvarades säkert genom att man valt att hyra container för att säkerställa att alla varor skulle klara en så pass lång resa. Det svenska folket tog gladeligen emot de kinesiska varorna.

Kina är idag Sveriges tionde största exportpartner och när Götheborg II byggdes gjordes det återigen en klassisk resa tillbaka till Kina. Att hyra container och importera nödvändiga saker och produkter från Kina har alltid varit aktuellt. Det finns ett speciellt band mellan Göteborg och Shanghai som går tillbaka långt i tiden. Sverige och Kina har länge varit goda handelspartners och första kontakten sägs ha tagits 1732. Idag har Kina växt som exportland och är idag en handelspartner man inte vill missa. Många människor väljer idag att köpa in produkter från Kina just för att det är billigare där. Trots att fraktkostnader tillkommer är oftast priset för både varan och frakten billigare än vad det är att köpa här i Sverige. Det är även en hel del företag som har flyttat sina produktionsföretag till Kina just för att produktionen och tillverkningen är billigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *