Categories
Uncategorized

KINESISK MAT ELLER INTE?

De flesta i Europa och Sverige gillar kinesisk mat, allt från en lyxig restaurang till en liten takeaway spot. Men det folk inte vet är att den kinesiska maten i Europa och Amerika är ”västerniserade” och i värsta fall inte ens kinesiska alls.

Det finns många skillnader mellan riktig kinesisk mat och västerländsk kinesisk mat. Det kan vara ingredienser eller hur man lagar rätten. Men allmänt så brukar den västerländska versionen ha mindre smak och mer fett jämfört med den kinesiska.

Men du kan faktiskt hitta en rikitg kinesisk restaurang med riktig kinesisk mat, men de flesta ”kinesiska” restaurangerna erbjuder västerländsk kinesisk mat som antingen har ändrats så mycket att det har blivit en helt annan maträtt, eller att maten inte ens är från Kina, att ingen där äter det. Några maträtter är helt påhittade.

Varför skiljer det sig åt så mycket?

Allting började i USA, förr i tiden så brukade massor av människor emigrera till den nya världen- Amerika. När det hände så fick man olika folkgrupper från många delar av världen, tyskar, polacker, svenskar, britter men även koreaner, japaner och kineser!

När kineserna kom fram så letade man genast efter jobb, men det var svårt att bli något om man inte kunde språket. Det lättaste att göra var att öppna en kinesisk restaurang, men inte för amerikanerna eller de andra folkgrupperna. Man öppnade restauranger för andra kineser, för om man tänker på det så var det lättast men även smartast. Båda kan redan språken så kommunikation är inget problem, men de andra kineserna gillar ju även kinesisk mat så det är alltid stor chans att man får kunder.

Men efter ett tag ville man öka sitt företag, expandera. Då kunde man inte ignorera dem andra folkgrupperna. När andra människor började besöka restaurangerna så var det inte säkert att man skulle gilla maten. Så man utvecklade maten till att reflektera mer västerländska smaker och regionala influenser.

Ingredienser

En stor skillnad mellan äkta kinesisk mat och västerländsk är ingredienserna som man använder. Som sagt så är den västerländska versionen mer fettig och har mindre smak. Men en annan skillnad är att den västerländska versionen är mer fokuserad på kött, man prioriterar inte grönsaker eller ris. Men med äkta kinesisk mat så så fokuserar man på grönsaker, ris, nudlar och sojabönor. Några ingredienser som man använder i den västerländska versionen som inte används i Kina är broccoli, morötter, lök, tomater och mejeriprodukter. Man använder inte mejeriprodukter för att ungefär 90% av Kina är laktosintolerant.

Det finns även en skillnad om man bara kollar på kött:

Västerländsk kinesisk mat brukar ha västerländskt kött, och då menar jag inte att kossan kommer från Frankrike eller Tyskland. Jag menar att man äter griskött, nötkött och kyckling. Men i Kina brukar de vara mer ”fria” när det gäller att välja kött, t.e.x så är det normalt med grisöron eller kofötter osv.

Som sagt, kinesiska maträtter brukar ha ett större val av kött och mat med protein. T.ex tofu, orm, kycklingfötter, ankblod och fler saker som man inte skulle äta i Europa. Samma sak gäller havsrätter och djur, äkta kinesisk mat har mycket mycket fler havsrätter eller ingredienser från havet.

Den sista stora skillnaden är kryddor. Kinesisk mat använder annorlunda kryddor, för att få maten att smaka bättre och ge den god lukt och eftersmak. Den västerländska versionen fokuserar mer på salt och socker.

Om du vill äta äkta kinesisk mat så är det bra om du följer guiden och kollar efter skillnaderna. Har restaurangen inte så många havsrätter? Fokuserar de mer på köttet än ris, har de inte fler val för protein och så vidare. Om du kollar på allting så kan du nog hitta en bra äkta kinesisk restaurang. Men glöm inte att dem bästa ligger i Kina 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *